gortyniatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια

Κοινοποίηση

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.), στο πλαίσιο των πολυσχιδών δράσεών τους για την εθνική πολιτιστική μας κληρονομιά και με την προσωπική άοκνη φροντίδα του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ευστάθιου Χαρ. Κούλη, διοργάνωσαν την Παρασκευή, 28 Ιουλίου, στα Λαγκάδια, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2023.
Τον μακροβιότερο ετήσιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού, που πρώτος οραματίστηκε, οργάνωσε και καθιέρωσε πριν 50 χρόνια, ο αείμνηστος Λαγκαδινός λογοτέχνης Χρήστος Γ. Νικήτας – Στρατολάτης (1916-1992).

Η Προκριματική Φάση του Διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον χώρο του πρώην Κ.Ε.Π. Λαγκαδίων και η Τελική Φάση του Διαγωνισμού, το βράδυ, στο Υπαίθριο Θέατρο Αγίας Παρασκευής Λαγκαδίων, όπου στο τέλος της διαδικασίας ανακοινώθηκαν και απονεμήθηκαν τα Βραβεία και τα Αναμνηστικά Διπλώματα.

Στην κατηγορία για την “Καλύτερη ερμηνεία δημοτικού τραγουδιού”, απονεμήθηκαν τρία (3) βραβεία, ως εξής:

Το 1ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €400) έλαβε η Μαρία Κουρέλη, φοιτήτρια, με καταγωγή από τα Μάρμαρα Φθιώτιδας, η οποία ερμήνευσε το θρακιώτικο συρτό συγκαθιστό «Με γέλασαν τα πουλιά…». Το βραβείο απένειμε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος.

Το 2ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €250) έλαβε η Ουρανία Σαραντοπούλου, με καταγωγή από την Πιάνα Αρκαδίας, η οποία ερμήνευσε το μοραΐτικο συρτό καλαματιανό «Σιγαλά βρέχει ο ουρανός…». Το βραβείο απένειμε ο, εκ Δημητσάνης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος.

Το 3ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €150) έλαβε η Ελένη Αρτοπούλου, ιατρός, με καταγωγή από τη Μ. Ασία, η οποία ερμήνευσε τα μικρασιάτικα δίστιχα της αγάπης «Μενεξέδες και ζουμπούλια…». Το βραβείο απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας κ. Εμμανουήλ Σκαντζός.

Στην κατηγορία για την “Καλύτερη εκτέλεση παραδοσιακού μουσικού οργάνου”, απονεμήθηκαν δύο (2) βραβεία:

Το 1ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €400) έλαβε ο Δημήτριος Στεφανής (κλαρίνο), μαθητής Λυκείου, με καταγωγή από τη Βίτωλη Φθιώτιδας, ο οποίος εκτέλεσε μία ενότητα με μακεδονικούς χορευτικούς σκοπούς. Το βραβείο απένειμε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.

Το 2ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €250) έλαβε ο Γεώργιος Παπαγεωργίου (κλαρίνο), φοιτητής, με καταγωγή από τους Ολομάδες Βαλτεσινίκου Γορτυνίας, ο οποίος εκτέλεσε το ρουμελιώτικο τσάμικο «Ήλιος». Το βραβείο απένειμε ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λαγκαδίων κ. Ευστάθιος Καγιούλης.

Όλοι οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι έλαβαν Αναμνηστικό Δίπλωμα για τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2023.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που προκάλεσαν συνθήκες καύσωνα, αποθάρρυναν και τελικά απέτρεψαν πολλούς ενδιαφερομένους και ιδιαιτέρως αυτούς των μεγαλυτέρων ηλικιών, αλλά και όσους έπρεπε να ταξιδέψουν από διάφορες απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας για να έρθουν στα Λαγκάδια και να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους, για το ζωηρό ενδιαφέρον τους και ευχόμαστε να τους έχουμε κοντά μας, σε κάποια από τις επόμενες διοργανώσεις.

  • * *

Η επετειακή μουσική εκδήλωση άρχισε μ’ ένα σύντομο καλωσόρισμα, εκ μέρους του διοργανωτή δήμου, από την κυρία Βανέσσα Μπουρνά, Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Γορτυνίας και στη συνέχεια, πριν την επίσημη έναρξη του διαγωνιστικού μέρους, ο Χορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος Γορτυνίας «Αρίων Ίππος», με έδρα τα Τρόπαια και χοροδιδάσκαλο τον κ. Βαγγέλη Τσιμπούρη, παρουσίασε ένα μικρό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια της Αρκαδίας.

Τα τραγούδια απέδωσε, με το γνήσιο τοπικό ηχόχρωμα, η χαρισματική ερμηνεύτρια Κατερίνα Κατσίγιαννη-Κολιού, κόρη του αείμνηστου Γιάννη Κατσίγιαννη “Λαλιωτόγιαννη”, εμβληματικού τραγουδιστή και λαουτιέρη από το Βαλτεσινίκο.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Χαρ. Κούλης, τιμώντας τους παλαιούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, πιστούς θεματοφύλακες της μουσικής μας παράδοσης απένειμε αναμνηστικές πλακέτες «Τιμής Ένεκεν» για τα 50 χρόνια του Διαγωνισμού και «για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά», σε δύο ντόπιους αυθεντικούς λαϊκούς καλλιτέχνες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν στις πρώτες διοργανώσεις του θεσμού.

Ο αειθαλής Δημήτριος Ρούτσης (γεν. 1938), εξαιρετικός ερμηνευτής από τα Λαγκάδια και ο Πάνος Δημητρακόπουλος “Χρυσουλόπανος” (1905-1989), περίφημος δεξιοτέχνης του κλαρίνου από το Βαλτεσινίκο.

Ο Δημήτριος Ρούτσης δεν παρευρέθηκε λόγω οικογενειακού πένθους, ενώ την αναμνηστική πλακέτα του αείμνηστου Πάνου Δημητρακόπουλου, παρέλαβε, με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια, ο εγγονός και συνονόματός του Πάνος Ι. Δημητρακόπουλος, διαπρεπής μουσικός και μέλος της ορχήστρας του φετινού επετειακού Διαγωνισμού.

Αναμνηστική πλακέτα για τα 50 χρόνια του Διαγωνισμού, απένειμε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Χαρ. Κούλης και στην παλιά καλή φίλη του θεσμού με τις επανειλημμένες συμμετοχές και διακρίσεις, Ανέττα Γεωργουλοπούλου, κτηνοτρόφο, με καταγωγή από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων. Μια γνήσια καλλίφωνη τραγουδίστρια και πηγαία λαϊκή ποιήτρια, που στο πρόσωπό της ο Δήμος Γορτυνίας θέλησε να τιμήσει συμβολικά όλους τους “επώνυμους” και “ανώνυμους” –μη επαγγελματίες– τραγουδιστές της υπαίθρου, που μέσα από την ανεπιτήδευτη βιωματική έκφρασή τους, αποδίδουν ανόθευτο το ύφος και κυρίως το ήθος του δημοτικού τραγουδιού και της μουσικής.

  • * *

Η Κριτική Επιτροπή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2023, που όρισε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Χαρ. Κούλης, απαρτίστηκε από έγκριτες προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.

Πρόεδρος ο εθνομουσικολόγος Ιωάννης Γ. Πλεμμένος και Μέλη οι: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος και Ελένη Φ. Φιλιππίδου, εθνοχορολόγος, η οποία λόγω ασθενείας, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί.

Η ορχήστρα του Διαγωνισμού, που συνόδευσε τους διαγωνιζόμενους και στις δύο φάσεις (προκριματική και τελική), συγκροτήθηκε από επτά διακεκριμένους δεξιοτέχνες, αξιοποιώντας τη θαυμάσια ευκαιρία για μια μουσική “συνάντηση κορυφής”. Συμμετείχαν (αλφαβητικά) οι: Γιάννης Αβραμίδης (ούτι), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (νταούλι, τουμπελέκι), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), Γιώργος Παππάς (λαούτο, ταμπουράς), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).

Την Παρουσίαση και τον σχολιασμό της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού έκανε ο κ. Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος ειδικευμένος στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μέλος της Κριτικής Επιτροπής. Η γνώριμη “γελαστή” φωνή των ραδιοφωνικών εκπομπών του 2ου Προγράμματος της Ε.ΡΑ. «Πρέπει να ξέρεις μηχανή, να κόψεις μαύρα μάτια», «Πάρ’ το αλλιώς… θα βρεις!» και «Ησυχία! Γράφουμε».

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2023, ορίστηκε από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστάθιο Χαρ. Κούλη, ο κ. Βασίλης Ι. Οικονόμου, μουσικός, εκπαιδευτικός, ερευνητής της ελληνικής μουσικής λαογραφίας, ο οποίος και κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με τον Δήμο Λαγκαδίων και τον Δήμο Γορτυνίας, για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διαγωνισμού, καταβάλλοντας άοκνες και εντατικές προσπάθειες, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση και ποιοτική ανάπτυξη του θεσμού.

  • * *

Ο Δήμος Γορτυνίας οραματίζεται και σχεδιάζει, με την πολύτιμη και αποκλειστική συνεργασία του κ. Βασίλη Ι. Οικονόμου και την αρωγή ομάδας ειδικών επιστημονικών συμβούλων, την ανανεωμένη και διευρυμένη συνέχεια του Διαγωνισμού. Ένας κύκλος πολυδιάστατων πολιτισμικών δράσεων στα Λαγκάδια, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Γορτυνίας και στην Αθήνα, με εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, συνδυάζοντας παράδοση και νεωτερικότητα, με επίκεντρο πάντοτε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του “ιστορικού” μουσικού θεσμού.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι διαδικασίες για την προετοιμασία και υποβολή Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προς εγγραφή του Πανελληνίου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, που πραγματοποιείται επί 50 χρόνια στα Λαγκάδια Γορτυνίας, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α.

pna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γορτυνία | Υπογραφές για το έργο αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου Βλόγγος – Αράχωβα

Σε ποια σημεία θα γίνουν δωρεάν rapid test την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

Απάντηση Πετρόπουλου σε Κούλη: “Δεν ζήτησα επικύρωση, ούτε έγκριση από κανέναν για το τι θα γράψω”